maanantai 15. helmikuuta 2016

Lääkkeen lopetus vol 1.

Kesällä 2014 päätin lopettaa Citalopram lääkitykseni.

Kävin juttelemassa asiasta työterveydessä. Lääkäri neuvoi lopettamaan lääkkeen hitaasti ja maltillisesti. Tämän kyllä jo tiesin itsekin, pakkausselosteestakin sen voi lukea.
Voi olla, että lopetin kuitenkin melko nopealla tahdilla lääkkeen. Olin kuitenkin syönyt usean vuoden ajan lääkettä 20mg annoksella. Tiputuksen tein muistaakseni niin, että puolitin lääkkeen 10mg:aan ja söin sillä annoksella useamman viikon, kunnes tiputin lääkkeen kokonaan pois.

Vieroitusoireita tuli. Oli outoja oloja, puutumisen tunteita ja jännimpinä nämä "sähköiskutuntemukset". Muutama voimakkaampi paniikki-/ahdistuskohtauskin tuli. Olin kuitenkin osannut varautua näihin, eikä ne minua paljoa hetkauttaneet. Oireita kesti muutaman viikon lääkkeen lopettamisen jälkeen.

Lääkkeen lopetettuani huomasin olevani jotenkin virkeämpi. Päiväväsymystä ei ollut ja jotenkin kaikki tuntui kirkkaammalta. Ajatukset ja tuntemukset oli himpun verran terävämpiä. Minua nauratti ja itketti eritavalla. Helpommin ja jotenkin vapautuneemmin. Seksuaaliset halutkin muuttuivat. Haluja oli enemmän ja itse seksikin tuntui mahtavammalta.
Jonkin aikaa menikin ihan hyvin ja olin iloinen, että olin päässyt lääkkestä niinkin helposti eroon ja kaikki sujui. Välillä tuli paniikkia/ahdistusta mutta osasin hoitaa oloni entiseen tapaan.

Mökillä puissa on naavaa.
Alamäki oli kuitenkin edessä. En oikein edes muista kuinka se tarkalleen alkoi. Olin ollut työttömänä jonkin aikaa. Vietin paljon aikaani itsekseni kotona, kun muut olivat töissä tai koulussa. Se taisi olla tammikuuta 2015 kun kävin oman elämäni pohjalla. Olo tuntui jotenkin ulkopuoliselta. En saanut mitään aikaiseksi, eikä mikään oikein huvittanut taikka ilahduttanut. Ihmettelin kuinka olinkaan vajonnut näin syviin ja synkkiin vesiin kuin huomaamatta. Ahdisti ja olin todella pettynyt itseeni. Pettynyt ja turhautunut, että taasko tämä alkaa. Taasko on lähdettävä hakemaan apua omaan pärjäämättömyyteeni.
Yritin sinnitellä. Koitin alkaa ulkoilla enemmän. Ulkoilu auttaa kyllä ihan aikuisten oikeasti, sen voin todeta. Oli kuitenkin liian myöhäistä koittaa enää yksin nousta suosta. Oloni oli kamala. Säikähdin tosissani miltä minusta tuntui. Sitten hakeuduin taas hoidonpiiriin.

Pääsin lääkärin vastaanotolle. Kerroin lääkärille lyhyesti oireeni ja taustani. Lääkäri oli oitis sitä mieltä, että lääke on aloitettava uudelleen. Resepti kourassa lähdin apteekkiin. Olin saanut myös ajan psykiatriselle sairaanhoitajalle.                                                              
Oloni oli äärimmäisen helpottunut lääkärikäynnin jälkeen. Ajatus siitä, että kyllä tämä tästä taas lähtee etenemään parempaan suuntaan. Sairaanhoitajalla käynti oli kyllä ihan yhtä tyhjän kanssa. Oli sama kuin olisi kaverin kanssa höpötellyt. Taisin käydä vielä toisenkin kerran vastaanotolla, kunnes uusia käyntejä ei enää koettu tarpeelliseksi.

Lääkäri määräsi minulle takaisin Citalopramin 20mg annoksella. Päätin kuitenkin itse, että en söisi kuin 10mg annosta. Tämä riittikin ihan hyvin tuodakseen avun. Mutta oliko lääke tosiaan se suurin apu vaiko se, että pääsin juttelemaan asiastani lääkärille? Olonihan oli kovin huojentunut jo siitä, kun päätin, että en jää enää kotiin itsekseni kökkimään.

Jatkossa kerron tässä blogissa kuinka tuon 10mg pudotus tulee sujumaan. Annos voi jonkun korvaan kuulostaa typerän pieneltä mutta sillä on kuitenkin vaikutusta olotilaan.


Ajatuksia lääkityksestäni seuraavassa postauksessa.

8 kommenttia:

  1. Hei, hyvä sinä! Tuntuu tuo annostus tosi pieneltä, jos se apuna hengittää helpommin arkea, niin.. myrkkyä saat enemmän tupakasta.

    VastaaPoista
  2. Annokseni on pieni, eli sen 10mg. Terveyskeskuksen lääkärihän tosin oli tipahtaa penkiltä, sillä hänen mielestään aikoinaan syömäni 20mg annos oli järkkyttävän suuri.
    en vertaisi tupakkaa ja Citalopramia toisiinsa. Tupakan vaaroista sentään tiedetään enemmän kuin masennuslääkkeiden :D

    VastaaPoista
  3. En pistäisi kyseistä Citalopromia suuuhuni mistään hinnasta.

    Erittäin yleiset haittavaikutukset:

    Lisääntynyt hikoilu, uneliaisuus tai epätavallinen tokkuraisuus, unettomuus, silmien mukauttamishäiriöt, nopeutunut tai epäsäännöllinen syke, pahoinvointi, suun kuivuminen, heikkous.

    Yleiset haittavaikutukset:

    Painon lasku, ruokahaluttomuus, unihäiriöt, keskittymishäiriöt, epänormaalit unet, muistin menetys, ahdistus, seksuaaliset häiriöt (vähentynyt seksuaalinen halukkuus tai kyky, impotenssi, ejakulaatiohäiriöt, poikkeava orgasmi tai orgasmikyvyttömyys naisilla), kivuliaat kuukautiset, ahdistuneisuus, hermostuneisuus, apatia, sekavuus, migreeni, vapina, epänormaalit aistimukset (pistely), heitehuimaus, keskittymiskyvyn häiriöt, korvien soiminen, kohonnut tai alentunut verenpaine, nenän ja nenän sivuonteloiden tulehdus, ripuli, ummetus, ruuansulatushäiriöt, oksentelu, vatsakipu, ilmavaivat ja lisääntynyt syljeneritys, kutina, lihas- tai nivelsärky, virtsaamishäiriöt tai lisääntynyt virtsaneritys, uupumus, haukottelu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni noista onkin muutamia ja siinä lisää syytä miksi haluankin päästä tästä kyseisestä lääkkeestä eroon. Muutamia oireita tuli vasta nyt aloitettuani lääkkeen uudelleen, vaikkakin pienemmällä annostuksella.

      Poista
  4. Olen syönyt nyt myös kyseistä lääkettä noin kuukauden ajan voimakkaaseen ahdistukseen. 20mg annos. Alku oli aika kamala, kun tuli niin pahoja sivuoireita: pahoinvointia, huimausta ja outoja unia. Oireet eivät kuitenkaan tulleet yllätyksenä sillä tutustuin lääkkeeseen hyvin etukäteen. Parin viikon päästä tuntui kuin olisin uusi ihminen. Hieman lääke väsyttää, mutta otan väsymyksen mieluummin kuin sen kamalan ahdistuksen, johon annoin itseni vajota.
    Tsemppiä sulle! Kyllä täältä vielä noustaan, eiks jees?! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kaikesta noustaan! Itse en enää kauhean tarkkaan muista noita sivuoireita, huonovointisuutta/kuvotusta oli ainakin. Onko sinulla lääkkeen tukena mitään keskusteluapua?

      Poista
    2. Valitettavasti ei ole tarjolla sellaista, kuin yksityisellä puolella, johon ei ole tällä hetkellä varaa. En asu Suomessa, joten täällä toimitaan vähän erilailla.

      Poista
    3. Tuo on kyllä todella harmillista, ettei keskusteluapua ole saatavilla. Koita puhua jollekkin läheiselle kuitenkin fiiliksistäsi.

      Poista

Voit esittää ajatuksesi taikka kysymyksesi tähän: