keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Citalopramista

Onhan tämä lääke melkoinen pommi.

Aikoinaan kun aloitin syömään Citalopramia, jätin tarkoituksella lukematta pakkausselosteesta haittavaikutukset kohdan. Ehkä ihan hyvä niin, sillä nyt kun olen mielenkiinnosta käynyt koko pakkausselosteen huolellisemmin läpi, niin en olisi varmaan uskaltanut koko lääkettä suuhuni pistää. Pakkausselostehan on muutoinkin melkoisen pitkä. Siinä varoitetaan kohonneesta itsemurhariskistä ja kerrotaan, ettei lääkettä tulisi syödä jos on alle 18-vuotias. Myös muiden lääkkeiden samanaikaisessa käytössä tulee olla tarkkana. Myös tämä huomio oli mielenkiintoinen;
"Eläinkokeissa sitalopraamin on osoitettu heikentävän siittiöiden laatua. Teoriassa tämä voisi vaikuttaa hedelmällisyyteen, mutta tähän mennessä vaikutusta ei ole havaittu ihmisillä". Niinpä niin..
Alkoholiahan ei pakkausselosteen mukaan suositella käytettäväksi, syytä ei tosin kerrota. Kysyin aikoinaan lääkkeen minulle määränneeltä psykiatrilta tätä alkoholi asiaa, niin hän kertoi että alkoholia voi kyllä ottaa. Hän sanoi, että yhteisvaikutus voi olla lähinnä se, että humalaan tulee pienemmästä määrästä ja krapula voi olla pahempi. Itse en kyllä ole huomannut mitään ongelmia tämän asian suhteen ja hyvä niin :D

Tässä kopioituna pakkausselosteesta yleisimmät haittavaikutukset. Olen lihavoinut kohdat, joita minulla on ollut jatkuvasti tai sillointällöin.

Erittäin yleiset haittavaikutukset (esiintyy useammalla kuin 1 potilaalla 10:stä)
Lisääntynyt hikoilu, uneliaisuus tai epätavallinen tokkuraisuus, unettomuus, silmien mukauttamishäiriöt, nopeutunut tai epäsäännöllinen syke, pahoinvointi, suun kuivuminen, heikkous.

Yleiset haittavaikutukset (esiintyy useammalla kuin 1 potilaalla 100:sta)
Painon lasku, ruokahaluttomuus, unihäiriöt, keskittymishäiriöt, epänormaalit unet, muistin menetys, ahdistus, seksuaaliset häiriöt (vähentynyt seksuaalinen halukkuus tai kyky, impotenssi, ejakulaatiohäiriöt, poikkeava orgasmi tai orgasmikyvyttömyys naisilla), kivuliaat kuukautiset, ahdistuneisuus, hermostuneisuus, apatia, sekavuus, migreeni, vapina, epänormaalit aistimukset (pistely), heitehuimaus, keskittymiskyvyn häiriöt, korvien soiminen, kohonnut tai alentunut verenpaine, nenän ja nenän sivuonteloiden tulehdus, ripuli, ummetus, ruuansulatushäiriöt, oksentelu, vatsakipu, ilmavaivat ja lisääntynyt syljeneritys, kutina, lihas- tai nivelsärky, virtsaamishäiriöt tai lisääntynyt virtsaneritys, uupumus, haukottelu.

Toki en usko, että kaikki nämä merkitsemäni kohdat johtuisi pelkästään lääkkeestä. Tuon väsymyksen pistän kyllä lääkkeen piikkiin. Vaikka nukkuisin hyvin, saattaa minua päivisin väsyttää todella paljon.

Dosettini tarjonta tällä hetkellä.
 Olen päässyt Citalopramin tiputtamisessa seuraavaan vaiheeseen, eli syön nyt joka aamu 5mg. Tätä jatkan muutaman viikon ja sitten otan sen 5mg vain joka toinen päivä. Aloitin tuossa viikonloppuna myös Lymesykliini kuurin ruusufinniä vastaan. Saa nähdä auttaako mitään. Naama on tällä hetkellä niin karseassa kunnossa, että pakko kokeilla. Iltaisin menee sitten Mercilon.


Millasia kokemuksia teillä on Citalopramista/ SSRI-lääkkeistä? Määrätäänkö tätä kyseistä lääkettä enää niin paljon? Tuntuu että enemmän määrätään kenties Cipralexiä, ellen ole aivan väärässä.

6 kommenttia:

  1. Söin SSRI-lääkkeitä putkeen jopa 14 vuotta. :( Myös Citalopramia. Se lopetettiin 2014 hyvin nopealla tahdilla, koska alkoi mennä liian lujaa (lue: hypomaniaa pukkasi) ja vieroitusoireet olivat todella ikävät. Huimausta, päänsärkyä, ketutusta, itkuisuutta... ehkä pari kuukautta tuskaa ja sitten olo normalisoitui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta hyvä että olo on normalisoitunut noinkin pian! Joillakinhan voi kestää liki vuoden nuo lopetusoireet. Mihin vaivaan söit aikoinaan lääkettä?

      Poista
    2. Masennukseen söin alunperin. Mutta se lääkitys jäi jotenkin päälle vuosiksi, vaikka masennusoireet jo aiemmin loppuivat. Nyttemmin on parikin muuta diagnoosia (ei masennus), tällä hetkellä kuitenkin olen ilman lääkkeitä. Katsotaan miten pärjäilen.

      Poista
    3. Itsellenkin jäi jotenkin huomaamatta useammaksi vuodeksi tuo lääkitys, kunnes tajusin sen lopettaa. Juuri nyt taasen jotenkin huono olo. En tiedä johtuuko annoksen pienentämisestä, vai närästääkö tuo Lymesykliini. Tai sitten se pelkäämäni oksennustauti on tulossa!

      Poista
  2. Koetko että lääkkeen käyttö on muuttanut sinua jollain tavalla, esimerkiksi käyttäytymisen tai tunteiden osalta? Jos siis poisluetaan se tunne mitä lääke aiheuttaa ahdistukselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm.. Mitä tulee näin äkkiseltään mieleen on lähinnä se mistä jo kirjoitin aiemmin. Eli kun viimeeksi lopetin Citalopramin, niin huomasin olevavi jotenkin pirteämpi. Kaikkiin tunteisiin tuli himpun verran lisää, eli minua nauratti helpommin ja innostuin asioista enemmän. Sinäänsä hyvä kysymys, sillä olen syönyt lääkettä niin monta vuotta, etten välttämättä huomaa näitä pieniä muutoksia.

      Poista

Voit esittää ajatuksesi taikka kysymyksesi tähän: